Η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μπελαβίλας. Μιλώντας για την πιθανότητα ακραίων φαινομένων στην περιοχή, ο καθηγητής κατέστησε σαφές ότι το λεκανοπέδιο της Αθήνας είναι ευάλωτο, ακόμα και σε φαινόμενα μικρότερης έντασης από αυτά που έχουν πλήξει πρόσφατα τη Βαλένθια.
Με ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Μπελαβίλας εξήρε τις πρόσφατες ενέργειες της Περιφέρειας για τον καθαρισμό της υπόγειας κοίτης του Κηφισού. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων τόνων μπάζων και απορριμμάτων από τον ποταμό, ένα εγχείρημα που δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αποτελεί κρίσιμη αρχή για την ασφάλεια της Αθήνας. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, καθώς μεγάλα τμήματα του Κηφισού και άλλων ρεμάτων έχουν μετατραπεί σε φραγμένους οχετούς, δημιουργώντας μια “ωρολογιακή βόμβα” κάτω από τη ρημαγμένη υποδομή της πόλης», σημείωσε ο καθηγητής.
Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Το έργο στον Φαληρικό όρμο, το οποίο είχε ξεκινήσει αλλά καθυστέρησε για πέντε χρόνια, προχωράει με βραδύ ρυθμό. Το αντιπλημμυρικό τμήμα του έργου, που άρχισε κατά τη διάρκεια της θητείας της Ρένας Δούρου, θεωρείται σημαντικό για την ανακούφιση του Κηφισού, προσφέροντας λύσεις σε πιθανές υπερχειλίσεις στον Νότο της Αττικής και επηρεάζοντας θετικά περιοχές όπως το Ρέντη και το Μοσχάτο.
Η Αττική έχει ζώνες υψηλού κινδύνου που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τον κ. Μπελαβίλα, οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε δύο κύριες ενότητες. Στο νότιο μέρος, ο κίνδυνος επεκτείνεται από το αρχαίο έλος μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Νιάρχος, καλύπτοντας την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, το νότιο Ρέντη και την περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Αυτές οι περιοχές είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες λόγω της γειτνίασής τους με παλιά ρέματα και την εκτεταμένη υπογειοποίηση των υδάτινων οδών.
Στο βόρειο τμήμα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη ζώνη γύρω από τον Κηφισό και τις παραποτάμιες περιοχές του Ποδονίφτη. Πρόκειται για περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Επιπλέον, η γνωστή “λίμνη” στο Ίλιον είναι μια ακόμη ευαίσθητη περιοχή που ιστορικά έχει πλημμυρίσει σε ακραίες συνθήκες. Οι Αχαρνές, το Μενίδι και το Μοσχάτο βρίσκονται επίσης στη “ζώνη κινδύνου”, με τον πληθυσμό τους να αγγίζει τις 200.000 – 300.000 κατοίκους, οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα αν δεν υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις.