Η φάβα, το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συναντάμε σε κάθε γωνιά της χώρας, έχει γνωρίσει μεγάλη μεταμόρφωση τις τελευταίες δεκαετίες. Από τα ταπεινά τραπέζια της δεκαετίας του ’80 και του ’90, όπου συχνά θεωρούνταν ένα παρακατιανό πιάτο, έχει μετατραπεί πλέον σε γκουρμέ δημιουργία που ενθουσιάζει όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, η φάβα ήταν ένα απλό, καθημερινό πιάτο, παρασκευασμένο με απλά υλικά. Συνήθως σερβιριζόταν με ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λίγο λεμόνι, και αποτελούσε μια οικονομική λύση για πολλά νοικοκυριά. Όμως, με την άνοδο της γαστρονομίας και της αναζήτησης των παραδοσιακών γεύσεων, η φάβα έκανε ένα δυναμικό comeback.
Η φάβα που τρελαίνει την Αντζελίνα Τζολί
Σήμερα, η φάβα έχει αποκτήσει την αναγνώριση που της αξίζει. Είναι το αγαπημένο πιάτο της Αντζελίνα Τζολί, η οποία έχει ζητήσει απο τον προσωπικό της σεφ να της φτιάχνει φάβα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σε πολλά πολυτελή εστιατόρια, σερβίρεται ως γκουρμέ πιάτο, εμπλουτισμένη με διάφορα υλικά και ευφάνταστους συνδυασμούς. Πιάτα με φάβα συνοδευόμενα από καραμελωμένα κρεμμύδια, τρούφα, ή ακόμα και θαλασσινά, είναι πλέον κοινή θέα στα μενού των ακριβών εστιατορίων……