Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως “δικτάτορα”, επισημαίνοντας την αποτυχία της διακυβέρνησής του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη γνώμη του με λόγια που δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις, τονίζοντας ότι ο Ζελένσκι “καλύτερα να κινηθεί γρήγορα”, αλλιώς η Ουκρανία κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
«Αγαπώ την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έχει κάνει απαίσια δουλειά», ισχυρίστηκε ο Τράμπ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και ότι «εκατομμύρια έχουν πεθάνει αναίτια». Η επίθεση συνεχίστηκε με τον Τράμπ να περιγράφει τον Ζελένσκι ως «έναν μετρίως επιτυχημένο κωμικό» που έπεισε τις ΗΠΑ να επενδύσουν τεράστια ποσά σε έναν πόλεμο που δεν έχει νόημα.
Ο Τράμπ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την οικονομική διάσταση του πολέμου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερα από την Ευρώπη. «Γιατί ο Μπάιντεν δεν απαίτησε εξισορρόπηση;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει εγγυημένα χρήματα, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτή την επένδυση.
Η ανάρτηση περιλάμβανε και πολιτική κριτική, καθώς ο Τράμπ ανέφερε ότι ο Ζελένσκι αρνείται να κάνει εκλογές, βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και ότι έχει παίξει τον Μπάιντεν “σαν βιολί”. Η λέξη “δικτάτορας” χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει την έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τράμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει τον εαυτό του ως τον μόνο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι «διαπραγματευόμαστε με επιτυχία τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία». Η αναφορά στην αποτυχία του Μπάιντεν και της Ευρώπης να φέρουν την ειρήνη ήταν επίσης μέρος της επίθεσης, υπονοώντας ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί να συνεχίσει την “σπατάλη” των πόρων.
Αυτή η δημόσια αντιπαράθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να αναρωτιούνται για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας και την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανάρτηση του Τράμπ δεν είναι μόνο ένας επιθετικός λόγος, αλλά και μια πολιτική κίνηση που αποκαλύπτει την αντίληψή του για τη διεθνή πολιτική και τις προσωπικές του σχέσεις με άλλους ηγέτες.