Η πρόσφατη απώλεια δύο πολύτιμων βαθμών από τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, αλλά και νωρίτερα με τον Παναιτωλικό, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους φιλάθλους και τη διοίκηση της ομάδας. Μέσα σε μόλις 15 λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι» είδαν την άμυνά τους να καταρρέει απέναντι σε μια ομάδα που, γενικά, δυσκολεύεται να σκοράρει. Αυτό το γεγονός έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση και τη διαχείριση κρίσιμων παιχνιδιών από την ομάδα.
Πριν εξετάσουμε τους παράγοντες πίσω από την ισοπαλία 2-2 με τον Λεβαδειακό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε μια ευνοϊκή θέση στον αγώνα. Με δύο γκολ στα πρώτα 21 λεπτά, φαινόταν πως η ομάδα ήταν έτοιμη να «καθαρίσει» το παιχνίδι νωρίς. Ωστόσο, η ανικανότητα να διατηρήσει αυτήν την υπεροχή έφερε έναν απρόσμενο και ανησυχητικό κόλαφο. Δεν είναι πρώτη φορά που παρατηρούμε παρόμοια έλλειψη σοβαρότητας σε κρίσιμες αναμετρήσεις.
Όπως σωστά επισήμανε και ο προπονητής της ομάδας, Χοσέ Μεντιλίμπαρ, η ευθύνη είναι συλλογική. Ο ίδιος ανέλαβε το μερίδιο του για την τακτική προσέγγιση και τις αλλαγές που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες έδειξαν έλλειψη συγκέντρωσης και ψυχραιμίας. Ο προπονητής, παρά τις παρατηρήσεις που έκανε στο ημίχρονο, είδε την ομάδα του να επιστρέφει νωθρή και ανίκανη να αντιμετωπίσει τη νέα επιθετικότητα του Λεβαδειακού, ειδικά μετά τις αλλαγές του Νίκου Παπαδόπουλου.
Ο Λεβαδειακός, με τους παίκτες του να παίζουν με αποφασιστικότητα και θάρρος, κατάφερε να επωφεληθεί από τις αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού. Ο δανεικός από την ΑΕΚ, Ζίνι, κέρδισε ένα καθοριστικό πέναλτι, ενώ η απόδοση του Ντόη και η κακή τοποθέτηση του Ροντινέι στην άμυνα άφησαν μεγάλα κενά. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βρει λύσεις για να περιορίσει τη νέα επιθετική προσέγγιση του αντιπάλου, και αυτό αποδείχθηκε μοιραίο.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός είναι η ψυχολογία των παικτών σε κρίσιμα σημεία. Όταν οι αντίπαλοι μειώνουν το σκορ ή πιέζουν, η ομάδα δείχνει αδυναμία να ανταποκριθεί άμεσα. Ο ρόλος του προπονητή είναι καίριος σε αυτές τις στιγμές, καθώς πρέπει να εμπνεύσει και να διατηρήσει το πνεύμα της ομάδας ακμαίο. Ειδικά σε παιχνίδια πριν από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως φάνηκε και με τον Λεβαδειακό, οι παίκτες τείνουν να αποπροσανατολίζονται και να χάνουν τη συγκέντρωσή τους.
Η απώλεια αυτών των τεσσάρων βαθμών σε φαινομενικά εύκολα παιχνίδια με ομάδες όπως ο Παναιτωλικός και ο Λεβαδειακός θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη στην πορεία του πρωταθλήματος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αγωνιστικό, αλλά και θέμα διαχείρισης και ψυχολογίας. Το να υποτιμάς τον αντίπαλο ή να δείχνεις σημάδια επανάπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στο μέλλον.
Ο Ολυμπιακός, μια ομάδα με ιστορία και φιλοδοξίες, πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε αντίπαλο με τη δέουσα σοβαρότητα και να αναθεωρήσει άμεσα την προσέγγισή του, αν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες του για τον τίτλο ζωντανές. Το πόσο θα κοστίσουν αυτές οι απώλειες θα φανεί στο τέλος της χρονιάς, αλλά σίγουρα τέτοιου είδους αποτελέσματα πληγώνουν βαθιά την ομάδα και τους φιλάθλους της.