Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Φεβρουαρίου 2025, μέσω ανάρτησης στο Truth Social, ότι βρίσκεται σε «σοβαρές συζητήσεις» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες «προχωρούν πολύ καλά».
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο πριν τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, που συγκλήθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό για την τρίτη επέτειο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Οι βασικοί ισχυρισμοί του Τραμπ
- Τερματισμός του πολέμου: Ο Τραμπ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο πόλεμος «δεν θα είχε ξεκινήσει» αν ήταν πρόεδρος το 2022, ενώ τόνισε ότι είναι σε σοβαρές συνομιλίες με τον Πούτιν για να τελειώσει η σύγκρουση. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς ή πότε, αλλά η αισιοδοξία του («προχωρούν πολύ καλά») υποδηλώνει πρόοδο, τουλάχιστον από τη δική του οπτική.
- Συμφωνία κρίσιμων ορυκτών: Ο Τραμπ επικεντρώθηκε στη «Συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες» με την Ουκρανία, την οποία αποκάλεσε «Οικονομική Εταιρική Σχέση». Υποστήριξε ότι θα εξασφαλίσει την ανάκτηση των «δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» που έχουν δοθεί σε βοήθεια, ενώ θα ενισχύσει την ουκρανική οικονομία. Η συμφωνία αυτή φαίνεται να αποτελεί βασικό σημείο στις διαπραγματεύσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
- Οικονομική συνεργασία με Ρωσία: Πέρα από τον πόλεμο, ο Τραμπ ανέφερε «μεγάλες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης» με τη Ρωσία, δίνοντας μια διάσταση πέρα από την απλή εκεχειρία, που περιλαμβάνει πιθανή εμπορική επαναπροσέγγιση.
Η τηλεδιάσκεψη της G7 και το πλαίσιο
Η τηλεδιάσκεψη της G7, με πρωτοβουλία του Τριντό, επικεντρώθηκε στην επέτειο της ρωσικής εισβολής (24/2/2022). Ο Τραμπ ανέφερε ότι όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία να τελειώσει ο πόλεμος, κάτι που συνάδει με τις διεθνείς πιέσεις για ειρήνη, αν και οι προσεγγίσεις διαφέρουν. Η συνάντηση με τον Μακρόν αργότερα την ίδια μέρα δείχνει ότι οι συνομιλίες αυτές συνδυάζονται με διπλωματικές κινήσεις εντός της Δύσης, ενώ η απουσία αναφοράς σε ευρωπαϊκή συμμετοχή στις συνομιλίες με τον Πούτιν υποδηλώνει μια αμερικανοκεντρική προσέγγιση.
Η σημασία της δήλωσης
Η ανάρτηση του Τραμπ ενισχύει την εικόνα του ως «dealmaker», που επιδιώκει να λύσει τον πόλεμο με όρους που ωφελούν τις ΗΠΑ, όπως η πρόσβαση σε ουκρανικά ορυκτά (π.χ. λίθιο, τιτάνιο), τα οποία είναι κρίσιμα για την αμερικανική βιομηχανία. Η αναφορά σε «σοβαρές συζητήσεις» με τον Πούτιν, χωρίς λεπτομέρειες, αφήνει περιθώριο ερμηνειών, αλλά δείχνει ότι η Ουάσινγκτον έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από το Κρεμλίνο. Η σύνδεση του τερματισμού του πολέμου με οικονομικές συμφωνίες και με τη Ρωσία προσθέτει μια νέα διάσταση, που ίσως ανησυχήσει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Ερωτηματικά και επόμενα βήματα
- Πώς αντιδρά η Ουκρανία; Ο Ζελένσκι έχει εκφράσει επιφυλάξεις για συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, ενώ η συμφωνία για τα ορυκτά παραμένει υπό διαπραγμάτευση.
- Τι λέει η Ρωσία; Ο Πούτιν δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τις συνομιλίες, ενώ οι όροι του (ουκρανική ουδετερότητα, εδάφη) παραμένουν σκληροί.
- Η στάση της G7: Η συνάντηση με τον Μακρόν μπορεί να δείξει αν η Ευρώπη θα συναινέσει ή θα αντιδράσει στην αμερικανική πρωτοβουλία.
Today, President Emmanuel Macron of France joined me in the Oval Office to speak to the G7 Summit. The meeting was convened by Governor Justin Trudeau of Canada, the current chair of G7, to acknowledge the Third Anniversary of the Russia-Ukraine War – Which would have never…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) February 24, 2025