Ανησυχία επικρατεί απο την σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη αλλά και σε ολόκληρες τις Κυκλάδες καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με δεκάδες δονήσεις να καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής και είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί την τελευταία εβδομάδα.
Προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών
Λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας, η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε και εισηγήθηκε τη λήψη προληπτικών μέτρων στη Σαντορίνη. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
- Κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα 03/02/2025
- Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
- Περιορισμός πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών
Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, ενώ τονίζεται ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού.
Οι σεισμοί δεν συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο, αλλά προέρχεται από υποθαλάσσια ρήγματα που εκτείνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι η περιοχή φιλοξενεί σημαντικά ρήγματα, τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί μέσα από θαλάσσιες έρευνες. Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, η λήψη προληπτικών μέτρων κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των πιθανών επιπτώσεων.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το επίπεδο σεισμικού κινδύνου αυξήθηκε το τελευταίο 48ωρο, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών, ενώ τα επίκεντρα μετατοπίζονται προς τα βορειοανατολικά.
Σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη –Οι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία
Η τοπική κοινωνία του νησιού, αλλά και των γύρω νησιών βρίσκεται σε επιφυλακή απο την απο την σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη, καθώς οι συνεχόμενοι σεισμοί προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τεκτονική δραστηριότητα, που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, χωρίς να συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση του νησιού.