Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Συρίας, με παρουσία αιώνων στην περιοχή, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της φυσικής εξόντωσης, καθώς οι φανατικοί Ισλαμιστές της Τζιχάντ εξαπολύουν διωγμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον της. Οι χριστιανικές κοινότητες στη Συρία, όπως και άλλες μειονότητες, υπήρξαν για χρόνια ανεκτές από το καθεστώς του Άσαντ, λόγω της προστασίας που τους παρείχε. Ωστόσο, η αποσταθεροποίηση της χώρας έχει μετατρέψει τους Χριστιανούς σε στόχους μίσους από ακραίους φονταμενταλιστές.
Το μίσος των φανατικών Ισλαμιστών κατά της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας πηγάζει κυρίως από δύο λόγους:
- Θρησκευτικός φονταμενταλισμός: Οι Τζιχαντιστές θεωρούν τους Χριστιανούς “απίστους” και στόχους της Τζιχάντ, του “ιερού πολέμου”.
- Σύνδεση με το καθεστώς Άσαντ: Η Κοινότητα θεωρείται υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ, κυρίως λόγω της προστασίας που προσέφερε στις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας. Ο φόβος για τις θηριωδίες των φανατικών Ισλαμιστών ανάγκασε πολλά μέλη της Κοινότητας να δείξουν ανοχή προς το κοσμικό δικτατορικό καθεστώς, παρά τη δική του αυταρχική φύση.
Οι Τζιχαντιστές έχουν ήδη προχωρήσει σε καταστροφές και λεηλασίες χριστιανικών συμβόλων. Εκκλησίες, όπως η Αγία Σοφία στα περίχωρα της Χάμα, έχουν καταστραφεί, ενώ οι Χριστιανοί ζουν καθημερινά υπό τον φόβο της βίας. Τους έχει απαγορευτεί να γιορτάζουν θρησκευτικές εορτές, όπως τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, και η πιθανότητα να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα φέτος φαίνεται σχεδόν ανύπαρκτη.
Απέναντι σε αυτή την τραγωδία, η Δύση φαίνεται να επιδεικνύει αδιαφορία. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι δυτικοί κύκλοι φαίνεται να δέχονται ως συνομιλητή τον Αμπού Μοχάμεντ Τζολανί, τον ηγέτη της Αλ Νούσρα, πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα. Ο Τζολανί, που ήταν υπεύθυνος για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την εικόνα του, προσεγγίζοντας τη Δύση με νέο προφίλ και δηλώσεις “μετριοπάθειας”. Με συνεντεύξεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, προσπαθεί να παρουσιάσει τη δράση του ως μια “φάση” του παρελθόντος.
Η αποδοχή του Τζολανί από τη Δύση θα σήμαινε μια επικίνδυνη καμπή στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής. Οι δικαιολογίες του για το παρελθόν του είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τα θύματα των φρικαλεοτήτων του. Ο επαναπροσδιορισμός του ως πολιτικού ηγέτη αντί για τρομοκράτη θέτει σε κίνδυνο τις αξίες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης που οφείλουν να προστατεύουν οι διεθνείς δυνάμεις.
Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει σιωπηλή. Η προστασία των μειονοτήτων, όπως η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Συρίας, είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή. Η αδιαφορία απέναντι σε αυτούς τους διωγμούς ισοδυναμεί με συνενοχή.