Από την Καλιφόρνια στη Λετονία και από εκεί στα βάθη της Γερμανίας, ο T.J. Σορτς (ή απλώς… ο κοντός με τα μεγάλα όνειρα) κατάφερε να μετατρέψει το όνομά του σε ένα από τα πιο hot της ευρωπαϊκής αγοράς. Σε μια μπασκετική ήπειρο που ανέκαθεν φοβόταν να εμπιστευτεί παίκτες κάτω του 1.80, ο 27χρονος πόιντ γκαρντ των 1.75μ. όχι απλώς επιβίωσε, αλλά επιβάλλεται – με τρόπο εμφατικό.
Η διαδρομή του κάθε άλλο παρά απλή. Χωρίς καμία στήριξη από τα μεγάλα κολλέγια, χωρίς επιλογή στο NBA Draft, ξεκίνησε από τζούνιορ κόλετζ και κατέληξε στην Λετονία για το πρώτο του επαγγελματικό βήμα. Έπειτα από στάσεις σε Αμβούργο, Κράιλσχαϊμ και Βόννη, άρχισε να κλέβει τις εντυπώσεις. Με τη Βόννη κατέκτησε το Basketball Champions League ως MVP και στη συνέχεια έκανε τη μεταγραφή στην Παρί.

Εκεί, έγινε ο απόλυτος ηγέτης. Φέτος, με 18,8 πόντους, 7,4 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ, με 52,3% στα σουτ και 42,1% στα τρίποντα, οδήγησε την Παρί στην κατάκτηση του Eurocup, ξανά ως MVP του Final-4. Ένα back-to-back σε κορυφαία επίπεδα και πλέον, ολόκληρη η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα της πάνω του.
Το μέλλον του; Ανοικτό αλλά και χρυσοφόρο. Από συμβόλαιο κοντά στο μισό εκατομμύριο, πλέον διεκδικεί τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δεν είναι λίγες οι ομάδες που ήδη «βολιδοσκοπούν» το περιβάλλον του, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Φενέρμπαχτσε να έχουν δείξει τον πιο έντονο ενδιαφέρον, ενώ η Ολίμπια Μιλάνο και η Αναντολού Εφές (σε περίπτωση αποτυχίας επιστροφής Μίσιτς) καραδοκούν.
Ταιριάζει σε Ελλάδα; Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός;
Όσο για την Ελλάδα, τα σενάρια αναφέρουν πως μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε λογικά να μπει στη διεκδίκηση. Ο Παναθηναϊκός είναι γεμάτος από ball-dominant γκαρντ, με αριστερόχειρες όπως ο Σλούκας, ο Ναν και ο Γκραντ, ενώ υπάρχει και ο Μπράουν. Από την άλλη, στον Ολυμπιακό υπάρχει κενό σε τέτοιου τύπου πλέι-μέικερ, αν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνήθως επιλέγει διαφορετικό στυλ δημιουργού.
Ο T.J. Σορτς, όμως, ανατρέπει τα δεδομένα, ακυρώνει τα στερεότυπα και κάνει τους σκάουτερ να αναθεωρούν. Κανείς δεν μπορεί πλέον να τον αγνοήσει. Από παίκτης που κανείς δεν ήθελε, έγινε το πιο καυτό όνομα του καλοκαιριού.
Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τον T.J. Σορτς και την αγορά της Euroleague, η πιθανότητα να έρθει στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά σε αυτή τη φάση φαίνεται χαμηλή, και εξηγώ γιατί:

🔴 Τι δείχνει ότι θα μπορούσε να έρθει στον Ολυμπιακό:
- Αγωνιστικά ταιριάζει: Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από έναν εκρηκτικό, scoring guard, ειδικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς που διαθέτει ήδη. Ο Σορτς είναι σαφώς πιο επιθετικός και vertical παίκτης σε σχέση με Ουόκαπ και Λούκα Βιλντόζα.
- Υπάρχει κενό στο δημιουργικό κομμάτι αν δεν μείνει κάποιος από τους υπάρχοντες ή αν ο Μπαρτζώκας αλλάξει τακτική προσέγγιση.
- Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι δεν φοβάται να επενδύσει σε παίκτες που έχουν κάνει step-up στις διοργανώσεις επιπέδου Eurocup/Champions League (βλ. ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης κ.λπ.).
🔴 Τι δείχνει ότι μάλλον δεν θα έρθει:
- Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ξεκάθαρη προτίμηση σε ψηλότερους, αμυντικά στιβαρούς πλέι-μέικερ που δεν έχουν αδυναμίες στο «πίσω» κομμάτι του παρκέ. Ο Σορτς, λόγω ύψους, μπορεί να έχει πρόβλημα στα switch και στα physical matchups, κάτι που ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν παραβλέπει.
- Το υπερβολικά υψηλό κασέ (ξεκινά από 3 εκατομμύρια ευρώ) δημιουργεί δεύτερες σκέψεις. Ο Ολυμπιακός κάνει μεγάλες επενδύσεις μόνο όταν έχει απόλυτη σιγουριά, και όχι συχνά για τόσο ριψοκίνδυνες περιπτώσεις.
- Οι Ρεάλ, Φενέρ, Μιλάνο και Εφές έχουν οικονομική υπεροχή και εμφανίζονται πιο «πιεσμένες» να κλείσουν ένα τέτοιο όνομα, άρα ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
🔴 Πρόβλεψη πιθανοτήτων:
Σενάριο | Πιθανότητα |
---|---|
Ο T.J. Σορτς να πάει στον Ολυμπιακό | 20% |
Ο Σορτς να πάει σε Ρεάλ ή Φενέρ | 50% |
Ο Σορτς να μείνει στην Παρί ή να πάει σε άλλη ομάδα εκτός Ελλάδας | 30% |
Ο Ολυμπιακός είναι ένα θεωρητικά λογικό fit, αλλά όχι το φαβορί. Ο παράγοντας Μπαρτζώκας, η οικονομική υπέρβαση που θα απαιτηθεί και ο έντονος ανταγωνισμός από υπερδυνάμεις της Euroleague ρίχνουν τις πιθανότητες σημαντικά. Αν ο Ολυμπιακός κινηθεί για τον Σορτς, θα είναι γιατί θα αλλάξει στρατηγική και θα ρίξει το βάρος σε ατομική δημιουργία και ταχύτητα. Μέχρι τότε όμως, το σενάριο παραμένει μάλλον μακρινό.
