Η προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκής λίγκας υπό την «ομπρέλα» του NBA δεν είναι πια ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση που αρχίζει να παίρνει μορφή. Ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, παρουσίασε την Πέμπτη 27 Μαρτίου στους ιδιοκτήτες του NBA τα πρώτα επίσημα πλάνα για την ίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, με στόχο την εκκίνηση το 2026.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project 16 ομάδων, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε συλλόγους με ισχυρά οικονομικά στηρίγματα και μεγάλες αγορές πίσω τους. Ήδη γίνεται λόγος για ενδιαφέρον από επενδυτές με έδρα το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Μέση Ανατολή, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται και ομάδες της Euroleague όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Φενερμπαχτσέ και η Βιλερμπάν – χωρίς, όμως, να έχουν ακόμα εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον αποχώρησης από την Euroleague.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η εμπλοκή της FIBA, με τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Ζαγκλή να δίνει το «παρών» στη συνεδρίαση, χωρίς να συμμετέχει στην παρουσίαση. Το γεγονός ότι η FIBA διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με το NBA δείχνει πως, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, υπάρχει διάθεση για συνεργασία και όχι για μια ακόμα «σύγκρουση» τύπου Euroleague-FIBA.
Παρόλο που η δημιουργία της λίγκας βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που αποκαλύπτουν το εύρος της σκέψης πίσω από το σχέδιο. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν ενδέχεται να έχουν μετοχική συμμετοχή στη λίγκα, κάτι που θα τις καθιστά και συμμέτοχες στις αποφάσεις και στα κέρδη. Επίσης, γίνεται λόγος για ένα υβριδικό μοντέλο συμμετοχής: κάποιες ομάδες με σταθερό «εισιτήριο» και άλλες που θα κερδίζουν την είσοδο μέσω επιδόσεων στα εθνικά πρωταθλήματα ή μέσω του Basketball Champions League.
Αν και δεν υπήρξε ακόμα ψηφοφορία μεταξύ των ιδιοκτητών του NBA, ο Άνταμ Σίλβερ αναμένεται να έχει την έγκρισή τους για να συνεχίσει το project. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το NBA δεν βλέπει την Ευρώπη μόνο ως αγορά για φιλάθλους, αλλά ως πλατφόρμα επέκτασης με αγωνιστικό και εμπορικό ενδιαφέρον.
Μένει να φανεί αν οι ισχυροί παίκτες της Ευρώπης θα ανταποκριθούν στην πρόκληση ή αν θα παραμείνουν πιστοί στο υπάρχον status quo της Euroleague. Ό,τι κι αν συμβεί, ένα είναι σίγουρο: ο ευρωπαϊκός χάρτης του μπάσκετ ετοιμάζεται για ριζική αναδιαμόρφωση.