Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στο γερμανικό talk show “Mayschberger” του ARD ότι είναι πρόθυμος να αφήσει την προεδρία αν αυτό οδηγήσει στην ειρήνη στη χώρα του, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
“Για χάρη της ειρήνης, είμαι έτοιμος για οτιδήποτε, μόνο για οτιδήποτε. Για μια μακρά και διαρκή ειρήνη. Ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως πατέρας. Δεν προσκολλώμαι σε τίποτα. Είμαι ο πρόεδρος της Ουκρανίας γιατί το 73% των ανθρώπων με ψήφισαν και σήμερα είμαι πρόεδρος επειδή έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας”, ανέφερε ο Ζελένσκι, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα εγκατέλειπε το αξίωμα για να υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς αυτόν.
Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε ότι είναι πατριώτης και πρόεδρος των ανθρώπων που υπερασπίζονται τη χώρα του, γεγονός που κάνει τη Ρωσία να θέλει να τον απομακρύνει, όχι μόνο σωματικά, όπως προσπάθησαν στην αρχή του πολέμου, αλλά και πολιτικά. “Είμαι ένα πολύ άβολο άτομο, ένα πολύ άβολο άτομο για τον Πούτιν”, δήλωσε.
Ο Ζελένσκι μίλησε για την εμπειρία του από τη συνάντηση με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των τεσσάρων της Νορμανδίας στο Παρίσι το 2019, όπου παρά την απειρία του, δεν υπέκυψε στην πίεση να υπογράψει όλα τα έγγραφα, αλλά έκανε αλλαγές. “Μιλήσαμε για πολλή ώρα, συμφωνήσαμε και μάλιστα φωνάξαμε. Ήταν 6 ώρες χωρίς διακοπή. Έχω περισσότερη εμπειρία τώρα και δεν είναι καθόλου εύκολο μαζί μου”, πρόσθεσε.
Εξήγησε επίσης ότι αν η Ουκρανία γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα και υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι πρόεδρος. “Τότε έκανα τα πάντα. Αλλά όσο δεν συμβαίνει αυτό, θα υπερασπίζομαι τη χώρα μου”, τόνισε.
Απαντώντας σε κατηγορίες για αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι κάνει “αυτό που πρέπει να κάνει ένας πρόεδρος σε καιρό πολέμου” και δήλωσε ότι είναι “ένας από τους πιο φιλελεύθερους ανθρώπους”. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα και δύναμη στην Ουκρανία για να μην ηττηθεί η χώρα.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών πριν από το τέλος του πολέμου, κάτι το οποίο φυσικά δεν τον συμφέρει σε καμία περίπτωση.